γεννήθηκα 55, Δεκέμβριο στην Αθήνα
Άκουσα Χατζιδάκι Μπήτλς Αρβω Παρτ άντονυ και Ρούφους Γουαινράιτ
Αγαπώ τους τραγικούς τον Αριστοφάνη τον Σαίξπηρ τον Ντάριο Φο και τον Λόρκα
Η μισή μου ζωή Λέγεται Λίνα Νικολακοπούλου
Τα παιδιά μου Σπείρα Σπείρα
Μουσική Θέατρο Ραδιόφωνο σκηνοθετώ επίσης
Ο Βουτσινάς Ο Μαρίνος ο Κώστας Ρηγόπουλος με μάθανε πολλά καθώς τους παρακολουθούσα.
Έχω πάρει βραβεία και διακρίσεις
Από τους λαϊκούς δημιουργούς αγάπησα τον Ζαμπέτα τον Άκη Πάνου το Χιώτη, μελέτησα τον Τσιτσάνη. τον Χατζιδάκι.


 

Ελληνική Βιογραφία

Σπούδασε μουσική με την κυρία Κλέλια Τερζάκη και πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Με τη Λίνα Νικολακοπούλου, την οποία γνώρισε στην Πάντειο και με την οποία είναι συνδεδεμένο πάνω από το 80% του συνολικού του έργου, συνεργάζονται από το 1980, με κορυφαίες στιγμές το «ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΚΑΙ ΟΠΛΟΦΟΡΩ» – 1985,
«ΜΑΜΑ ΓΕΡΝΑΩ» 1988, «ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ» 1993.
Το 1986, μαζί με τον Ανδρέα Βουτσινά, πρότειναν μια άλλη διασκέδαση, χρησιμοποιώντας τα τραγούδια σαν μουσικό θεατρικό κείμενο και τους τραγουδιστές σαν ήρωες ενός φανταστικού έργου.
Έχει συνεργαστεί με τις σημαντικότερες λαϊκές φωνές και με σημαντικούς ερμηνευτές του θεάτρου και έχει αναδείξει εξαιρετικούς νέους ερμηνευτές.
Από το 1990 συγκεντρώνει ελληνικά έργα που επιδέχονται μουσική ανάπτυξη, και τα επεξεργάζεται, ενώ παράλληλα βλέπουν το φως της δισκογραφίας εσωτερικοί μουσικοί μονόλογοι, νέες τεχνικές, τραγούδια με μεγάλες μουσικές εισαγωγές – γενικότερα μουσική που δηλώνει την εικόνα της. Συγχρόνως δοκιμάζει με όλους τους σημαντικούς νέους σκηνοθέτες, εφαρμογές εικόνας ή μελοποίηση κλασικών κειμένων, κυρίως κωμωδία, που είναι η μεγάλη του αγάπη.

Το 1997 πηγαίνει, καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.
Ανεβάζει τρεις εφαρμογές ελληνικού λόγου με μουσική («Χτίστες» του Γ. Χειμωνά, «Γκρο Πλαν» του Γ. Μανιώτη και «Πλούτο» του Αριστοφάνη.
Μέσα από σεμινάρια ερμηνείας τραγουδιού που οργάνωσε στο θέατρο «Ροές» σχηματίζεται από τους μαθητές του η ομάδα ελληνικού μουσικού θεάτρου «Σπείρα Σπείρα».
Με την ομάδα αυτή συνεχίζουν να παρουσιάζουν παραστάσεις μέχρι σήμερα.

Κρατικό Βραβείο Μουσικής Κινηματογράφου στο 41ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη μουσική της ταινίας «Αυτή η νύχτα μένει».
Βραβείο Τηλεοπτικής μουσικής 2000 για τη μουσική στην τηλεοπτική σειρά «Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες».
Βραβείο Αρίων 2002 για το soundtrack «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου».
Βραβείο τηλεοπτικής σειράς 2004 για το σήριαλ «7 Πεθερές».
Βραβείο μουσικής τηλεοπτικής σειράς 2006 για το σίριαλ «Μαρία η Άσχημη» και το τραγούδι των τίτλων «Πόσο σ’ αγαπώ».
Το Μάιο του 2005 συνέθεσε και δίδαξε Χορικά του Οιδίποδα στους τελειόφοιτους της RADA «Royal Academy of Dramatic Arts» στο Λονδίνο για την παράσταση INSTALLATION 496.
Το Καλοκαίρι του 2006 υπογράφει τη μουσική για την παράσταση “Θεσμοφοριάζουσες” του Εθνικού Θεάτρου.
Το καλοκαίρι του 2009 υπογράφει τη μουσική για την παράσταση «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, η οποία παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
Το καλοκαίρι του 2010 ενσάρκωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Δικαιόπολη, στους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, πραγματοποιώντας παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
Παράλληλα έγραψε και τη μουσική της παράστασης.
Το καλοκαίρι 2014 ενσάρκωσε τον ρόλο του Σωκράτη στην «Αληθινή απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σκηνοθεσία Ένκε Φεζολάρι.

O Σταμάτης Κραουνάκης με την Ομάδα Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου Σπείρα Σπείρα έχει ανεβάσει τα εξής έργα:

ΟΛΟΙ ΜΑΥΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΠΙΑΝΟ Παρουσιάστηκε στο κοινό από τον Οκτώβριο του 1999 και μέχρι το τέλος του 2000, σε διαφορετικούς χώρους και σε διαφορετικές πόλεις. Η παράσταση ξεκίνησε από το Υπόγειο του Χυτηρίου, ενώ από τον Νοέμβριο του 2000 έως τον Ιανουάριο του 2001 η παράσταση παρουσιάστηκε, σε μια βελτιωμένη εκδοχή της, στο Θέατρο «Χώρα». Συνολικά 250 παραστάσεις.

SOLD OUT 2001 -2002 Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναϊς, σε σενάριο Σταμάτη Κραουνάκη, Χρήστου Κανελλόπουλου, Χρίστου Θεοδώρου και Νίκου Κολλάρου, σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη.

ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ 2002-2004 Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναϊς. Θέαμα τραγουδιών για μουσικό θίασο και δύο πιάνα.
Στα δύο χρόνια που παρουσιάστηκε το έργο ξεπέρασε τις 220 παραστάσεις.

ΜΠΙΜΠΕΡΟ 2004-06 Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναϊς. Θέαμα τραγουδιών για «του έρωτα τα βράδια τ’ αξημέρωτα».

Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΩΝ 2003-2005. Δύο σεζόν. Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναϊς. Θέαμα τραγουδιών για μικρούς και μεγάλους βασισμένο στα “Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά” του Γιώργου Σεφέρη.

ΧΟΡΙΚΑ ’05 Αιωνία θητεία στο κάλλος. Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναϊς.
Είκοσι δύο χορικά από την τραγωδία και την αττική κωμωδία σε επιλογή και μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, μελοποιημένα από εννέα σύγχρονους συνθέτες. Παρουσιάστηκε στο κοινό από τις 21 έως τις 27 Ιουνίου 2005 και από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2005.

ΔΟΥΛΑΡΕΣ 2006-07 Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναϊς.Μιούζικαλ βασισμένο σε κείμενα από το ελληνικό και διεθνές δραματολόγιο με θέμα τη ζωή των δούλων.

ΠΟΣΟ Σ ΑΓΑΠΩ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ 2007-2008 Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναϊς. Μια παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη με σπαρακτικά νούμερα για τα προσωπικά και εθνικά τρέχοντα θέματα και τα πιο λατρεμένα τραγούδια του συνθέτη.

ALL THAT BUZZ – Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 2008-2009 Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναίς.
FESTIVALIUM – ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΕΙΡΑ ΣΠΕΙΡΑ 2009-2010 Μουσικοθεατρική παράσταση για τα δεκάχρονα της Σπείρας 2009-2010 Μουσική Θεατρική σκηνή Αθηναϊς.
ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ 2009 + 2010+ 2011 Παιδική παράσταση. Πέντε μουσικά
παραμύθια του Σταμάτη Κραουνάκη και της Λίνας Νικολακοπούλου.

ΣΙΓΑ ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ..! Oresteia The Next Generation- Μιούζικαλ του Άκη Δήμου 2011-2012 στη Μουσική Θεατρική σκηνή Αθηναΐς

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ , χειμώνας + καλοκαίρι 2012 στη Μουσική Θεατρική σκηνή Αθηναΐς + Ίδρυμα Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

Η ΑΓΚΑΛΙΑ Η ΜΕΓΑΛΗ. 2012-13. Μουσική Σκηνή ΧΕΛΩΝΑ.

ΣΠΕΙΡΑ ΣΠΕΙΡΑ ΜΕ ΣΠΙΡΟΥΝΙΑ. Μουσική Σκηνή ΧΕΛΩΝΑ 2012-13, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 2013-14. Τέσσερα θρυλικά παραμύθια σε λυρικό λόγο της Λίνας Νικολακοπούλου και μελοποίηση του Σταμάτη Κραουνάκη.

ΟΤΑΝ ΕΧΩ ΕΣΕΝΑ. 2013-14. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΠΕΕ 2014-15 . Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ
ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΝΗ ΤΡΑΓΟΥΔΑ. Λαϊκό ρεσιτάλ σε σενάριο και σκηνοθεσία του Σταμάτη Κραουνάκη με τη Δήμητρα Παπίου. Παρουσιάστηκε στο House of Art 2001 και στη Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναϊς τις περιόδους Ιανουάριος – Μάιος 2002 και Ιανουάριος – Μαϊος 2003.

ΑΥΤΗ Η ΝΥΧΤΑ ΜΕΝΕΙ. Kαλοκαίρι 2002 – περιοδεία. Θερινό μουσικό θέαμα με υπόθεση. Με τους Σταμάτη Κραουνάκη, Κώστα Μακεδόνα, Σπείρα- Σπείρα, Τζένη Μπότση και τη Δήμητρα Παπίου.

KΛAΣΣIKH ΣYNTAΓH – Θέαμα τραγουδιών για θίασο και δύο πιάνα- The Recital. Aπρίλιος 2003. Συμμετοχή της παράστασης στο Φεστιβάλ “H ανθρώπινη Φωνή”, Kέντρο Πολιτιστικών Πρωτοβουλίων και Eπικοινωνίας – Eπικράτεια Πολιτισμού – YΠΠO, Δήμος Bέροιας.

ΕΠΕΣΕ ΕΡΩΤΑΣ. Καλοκαίρι 2003 – περιοδεία. Με τους Σταμάτη Κραουνάκη, Κώστα Μακεδόνα, Σπείρα- Σπείρα, Τζένη Μπότση και τη Δήμητρα Παπίου. Μουσικό θέαμα με υπόθεση.

ΣΠEIPA ENANTION ΣΠEIPAΣ Σεπτέμβριος 2003. Παλαιό Πανεπιστήμιο Aθηνών. Συμμετοχή στο Συμπόσιο και Δρώμενα του Eθνικού Kαπποδιστριακού Πανεπιστημίου Aθηνών με τίτλο “Tεχνών Eπίσκεψις”.

ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ. Λαϊκό ρεσιτάλ σε σενάριο και σκηνοθεσία του Σταμάτη Κραουνάκη με τη Δήμητρα Παπίου. Παρουσιάστηκε στη Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναϊς τις περιόδους Φεβρουάριος – Μάιος 2005 και Οκτώβριος 2005- Ιανουάριος 2006.

ON THE ROAD ’05. Καλοκαιρινό θέαμα με τον Σταμάτη Κραουνάκη και τη Σπείρα Σπείρα, σε ιδέα + διδασκαλία Σταμάτη Κραουνάκη.

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ. Μουσικός μονόλογος του Σταμάτη Κραουνάκη με την Μελίνα Τανάγρη. Παρουσιάστηκε στη Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναϊς κατά την περίοδο Φεβρουάριος – Μάιος 2006.

ΧΟΡΙΚΑ: Αιωνία θητεία στο κάλλος. Παρουσιάστηκε στο Μικρό Θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου στις 7 και 8 Ιουλίου 2006, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών στις 10 Ιουλίου 2006, στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου και αποσπασματικά στις εκδηλώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος , στον ελληνικό μήνα στην Φρανκφούρτη, τον Οκτώβριο του 2007.

ΠΟΣΟ Σ’ ΑΓΑΠΩ : Ο Σταμάτης Κραουνάκης για πρώτη φορά ερμηνεύει τραγούδια του παλιά αγαπημένα, αλλά και ολοκαίνουργια από το νεό του cd «Πόσο σ΄αγαπώ». Παρουσιάστηκε τον Μαϊο του 2007 στη Μουσική Θεατρική Σκηνή Αθηναϊς, στο Δημοτικό Θέατρο Παπάγου στις 25 Ιουνίου 2007 και στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών στις 3 Ιουλίου 2007.

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΡΩΤΑ: Ο κύκλος έκλεισε με δύο κορυφαίες παραστάσεις που δόθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Νοέμβριο 2008.

Χ ΣΚΗΝΗΣ – ΑΥΤΑ ΠΟΥ ‘ΚΑΨΑΝ ΤΟ ΣΑΝΙΔΙ Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Κορυφαία μουσική παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη, αφιερωμένη στο θεατρικό τραγούδι. Πρωταγωνιστές οι πρώτης γραμής ηθοποιοί και τραγουδιστές και η ομάδα ελληνικού μουσικού θεάτρου Σπείρα Σπείρα. Φεστιβάλ Αθηνών. Ιούνιος 2008.

55 ONE MAN SHOW – ΧΕΙΜΩΝΑς 2010-2011 Προσωπικό μουσικό οδοιπορικό σε μία παράσταση – σταθμό για τα 35 χρόνια της μουσικής του δημιουργίας.

AΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ 11 Πρωτότυπο λαϊκό μουςικο θέαμα, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Κραουνάκη, βασισμένο σε μελοποιημένα χορικά του Αριστοφάνη, τα οποία συνέθεσε ο ίδιος. Η επιλογή κειμένων και η μετάφραση έγινε από τον Κ.Χ Μύρη και οι στίχοι από τη Λίνα Νικολακοπούλου. Επί σκηνής 30 ταλαντούχοι περφόρμερς της Ομάδας ελληνικού μουσικού θεάτρου Σπείρα Σπείρα. Οι 25 παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός κόσμος, το καλοκαίρι 2011.

ARISTOPHANES NOW-ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ
Μια γιορτή εμπνευσμένη και βασισμένη στα χορικά μέρη των έντεκα κωμωδιών του Αριστοφάνη, το καρδιογράφημα της πτώσης της μητροπόλεως και της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Πολιτισμός 2007-2013».
Παραστάσεις σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Τιμισοάρα-Ρουμανία, Λονδίνο, την άνοιξη 2013 σε συνδιοργάνωση με Άγγλους, Ρουμάνους και Τούρκους καλλιτέχνες. Μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τον Ιούλιο 2013.με συμμετοχή και του Μανώλη Μητσιά.

«ΟΤΑΝ ΕΧΩ ΕΣΕΝΑ» Μουσική παράσταση με την ομάδα Σπείρα Σπείρα. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 2013-2014.

«ΜΠΕΕ» Μουσική παράσταση με την ομάδα Σπείρα Σπείρα. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 2014-2015 «AVANTI DARIO» Μια ανατρεπτική γιορτή του Σταμάτη Κραουνάκη και της Λίνας Νικολακοπούλου, προς τιμήν του Ντάριο Φο και της πολύχρωμης ζωής και δράσης του. Πήραν μέρος : Μάγια Λυμπεροπούλου, Δάνης Κατρανίδης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ελένη Ουζουνίδου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Χάρης Φλέουρας, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Δημήτρης Μάριζας. Ωδείο Ηρώδου Αττικού 9 Ιουλίου 2015.ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

I LOVE U
Σύνθεση γυναικείου λόγου από έργα της Λούλας Αναγνωστάκη.
Σκηνοθεσία και μουσική. Έπαιξαν η Αλεξάνδρα Παντελάκη, η Ελένη Ουζουνίδου και ο Χρήστος Γεροντίδης.

«ΟΛΟΙ ΕΝΑ» ΦΙΛΑ ΜΕ Σταμάτης Κραουνάκης. Τρεις γενιές τραγούδια.
2015-2017, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

«ΒΙΚΤΟΡ Η ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» του Ροζέ Βιτράκ.
Το μουσικό έργο. Λιμπρέτο και μουσική.
Θέατρο Τέχνης2016 . Σκηνοθεσία Μαριάννα Κάλμπαρη.
Ο Κραουνάκης στο ρόλο του Βικτόρ.

«ΟΛΟΙ ΕΝΑ» ΦΙΛΑ ΜΕ Σταμάτης Κραουνάκης.
Μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Καλοκαίρι 2016.

«Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΝΥΚΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ» με την Ελένη Ουζουνίδου.
Η πνευματική παρακαταθήκη του Γέρου του Μωριά προς τη νέα γενιά – η ιστορική του ομιλία στην Πνύκα για τα Ελληνόπουλα- η επικαιρότητα των νοημάτων του Λόγου, πηγή σκέψεων και διδαγμάτων και η συμβολή του αγράμματου αυτού ήρωα της επανάστασης στην αφύπνιση του Ελληνικού Γένους, στάθηκε η αφορμή έμπνευσης για το Σταμάτη Κραουνάκη να προσεγγίσει το Λόγο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και να δημιουργήσει μία μελοποιημένη παράσταση, ειδικά διαμορφωμένη για το μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.
15+16 Ιουλίου 2016, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου και Φεστιβάλ Κολωνού
15+23/9/17

«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΦΙΓΓΑΣ» Ιαματικό θέαμα τραγουδιών με την Σπείρα Σπείρα. Μουσική σκηνή Σφίγγα 2017-2018

«Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΚΩΝ» Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης 2017-2018. Σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη με τον Χάρη Φλέουρα.

«DUENDE» Ο Σταμάτης Κραουνάκης μελοποιεί Λόρκα. Θέατρο Τέχνης. Ιανουάριος 2018. Το εμβληματικό κείμενο του Ισπανού ποιητή ειπωμένο από τον Κραουνακη με τραγουδιστές τον Χρήστο Γεροντίδη και τον Κώστα Μπουγιώτη.

«ΣΤΕΛΛΑ» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
Μουσική και τραγούδια για την παράσταση του Θ.Ο.Κ. – 2017. Σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης.

«ΑΠΕΛΠΙΣΙΤΟ» Μουσική και τραγούδια για την παράσταση του Λάκη Λαζόπουλου με την Σοφία Φιλιππίδου. 2017

«ΕΞΗ ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» του Γιώργου Σεφέρη στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου σε σκηνοθεσία Αναστασίας Ρέβη. Ο Κραουνάκης στο πιάνο

Μουσική για την «Ιφιγένεια Εν Αυλίδη» του Ευριπίδη 2017, και την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή 2018 σε μετάφραση Γιώργου Μπλανα για τις καλοκαιρινές περιοδείες του θιάσου Αιμίλιου Χειλάκη- Αθηνάς Μαξίμου με συνεργασία της Λένας Παπαληγούρα και του Μιχάλη Σαράντη.

«ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ» ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
Λαϊκή οπερέτα, λιμπρέτο μουσική, με το θέατρο Τέχνης και τη Λυρική Σκηνή – Σεπτέμβριος 2019 Ηρώδειο και περιοδεία

Συνεχίζεται…


Biography in English

Stamatis Kraounakis was born on 25 December,1955. He studied music with Mrs. Clelia Terzakis and Political Science at the Panteion University of Athens. The lyrics of Lina Nikolakopoulou feature in more than eighty percent of his work.
In 1986 he met his mentor, director Andreas Voutsinas. The team, which included Voutsinas, Kraounakis, Nikolakopoulou, Pandelidakis and Protopsalti created performances with songs as musical theatrical text and singers as heroes of an imaginary play.
He has collaborated with many important contemporary Greek singers – Mosholiou, Mitsias, Galani, Protopsalti, Arvanitaki, Tsanaklidou, Papakonstantinou, Alexiou, and contemporary Greek actors – Zavitsianou, Karakatsanis, Vougiouklaki, Karezi, Rigopoulos, Analiti, Armenis, laskari, Dandoulaki, Marinos, Lazopoulos, Panagiotopoulou and Fasoulis. He has also introduced some exceptional new singers – Makedonas, Basis, Stelios Dionisiou.

In 1997, as Artistic Director of Municipal Theatre of Kavala, he produced adaptations of three Greek theatrical texts with music (Constructors by George Heimonas, Gro Plan by George Maniotis, and Aristophanes’ Ploutos). In 1998, after teaching Seminars for Song Interpretation in ROES Theatre, he facilitated his students in the formation of the highly acclaimed Speira Speira Greek musical theatre company. His first ‘graduate students’ are the offspring of Greek scene – Efstathia, Giorgos Karadimos, Christos Kanellopoulos, Giannis Christodoulopoulos, Rita Antonopoulou, Ero Saia, Victoria Tagouli, Christos Theodorou and Giannis Karalis.

In May 2004, he composed music for the chorus for Sophocles’ Oedipus for students of Royal Academy of Dramatic Arts, London, presented in the performance Installation 496 by Takis Hatoupis. In 2006 he produced the play Chorus: Eternal Service to Beauty, created from different chorus extracts from ancient Greek dramas, translated by K.H. Miris and composed by nine contemporary Greek composers. This production was staged in the small Theatre of Ancient Epidaurus, Greece, Megaron Mousikis, Athens, and Oper Frankfurt, Germany. The work was released by the Greek Ministry of Education as educational material for schools throughout the country.

In 2011, he produced Aristophanes 11, an original popular musical based on choruses and monologues from Aristophanes’ comedies. It was presented in the Cultural Centre, Hellenic Cosmos, in Athens. In 2013, he produced Aristophanes Now, a collaboration of Greek, English, Romanian and Turkish artists for the European Union’s Culture 2007-2013 programme, The play was presented in Athens (Greece), Istanbul (Turkey), Timisoara (Romania), London (UK), and the small Theatre of Ancient Epidaurus.

He has received awards for his film soundtracks: Edge of night and I’m Tired of Killing Your Lovers by Nikos Panayotopoulos, TV series: And Then the Bees Came, Seven Mothers-in-Law, Ugly Maria, and original theatre scores: Diamonds and Blues by Loula Anagnostaki, Please, Let’s Keep It Between Us by A. Rigas & D. Apostolou. He received the Dimitris Mitropoulos Award of the Theatre Museum of Greece for his contribution to Theatre in 2006-2008 and Special Award of Cyprus Theatre Awards 2007-2009. In 2008 he participated in the Hellenic Festival presenting the production, On Stage, a tribute to the music and songs of Greek theatre in the last 100 years.

In summer 2010, he composed music and debuted as an actor playing the lead part Dikaiopolis in Aristophanes’ Acharnis, (National Theatre of Northern Greece, directed by Sotiris Hatzakis). In summer 2014, he played the lead part of Socrates, in Kostas Varnalis’ True Apology of Socrates, at Michalis Cacoyannis Foundation. In summer 2015, he participated in the Hellenic Festival by directing and co-starring in Avanti Dario – a ‘celebration’ of the life and work of Nobel Prize writer and performer Dario Fo – in the Οdeon of Ηerodes Αtticus, Athens. In summer 2016, he participated in the Hellenic Festival, presenting Theodoros Kolokotronis’ Speech to Young Greeks in Pnyx in the small Theatre of Ancient Epidaurus. The speech was delivered in 1838 on the hill of Pnyx to inspire and encourage young Greeks, by the Greek general and pre-eminent leader of the Greek War of Independence. His recent collaboration with the emblematic Athens theatre, Theatro Technis includes two distinguished productions: Victor by Rose Vitrak where he played the lead character, Victor, who is a nine year old boy, and Duente by Federico García Lorca, where he composed music for ten poems of the celebrated Spanish poet and playwright, and played the part of Lorca.

He has composed music for over 100 theatrical plays. Since October 2006 he has produced and released his work under his own label, LYHNIA. George Seferis was a love of his youth, and he revisits him through the invitation of the director Anastasia Revi in this first time collaboration.

 

Biography in English

Stamatis Kraounakis was born on 25 December,1955. He studied music with Mrs. Clelia Terzakis and Political Science at the Panteion University of Athens. The lyrics of Lina Nikolakopoulou feature in more than eighty percent of his work.
In 1986 he met his mentor, director Andreas Voutsinas. The team, which included Voutsinas, Kraounakis, Nikolakopoulou, Pandelidakis and Protopsalti created performances with songs as musical theatrical text and singers as heroes of an imaginary play.
He has collaborated with many important contemporary Greek singers – Mosholiou, Mitsias, Galani, Protopsalti, Arvanitaki, Tsanaklidou, Papakonstantinou, Alexiou, and contemporary Greek actors – Zavitsianou, Karakatsanis, Vougiouklaki, Karezi, Rigopoulos, Analiti, Armenis, laskari, Dandoulaki, Marinos, Lazopoulos, Panagiotopoulou and Fasoulis. He has also introduced some exceptional new singers – Makedonas, Basis, Stelios Dionisiou.

In 1997, as Artistic Director of Municipal Theatre of Kavala, he produced adaptations of three Greek theatrical texts with music (Constructors by George Heimonas, Gro Plan by George Maniotis, and Aristophanes’ Ploutos). In 1998, after teaching Seminars for Song Interpretation in ROES Theatre, he facilitated his students in the formation of the highly acclaimed Speira Speira Greek musical theatre company. His first ‘graduate students’ are the offspring of Greek scene – Efstathia, Giorgos Karadimos, Christos Kanellopoulos, Giannis Christodoulopoulos, Rita Antonopoulou, Ero Saia, Victoria Tagouli, Christos Theodorou and Giannis Karalis.

In May 2004, he composed music for the chorus for Sophocles’ Oedipus for students of Royal Academy of Dramatic Arts, London, presented in the performance Installation 496 by Takis Hatoupis. In 2006 he produced the play Chorus: Eternal Service to Beauty, created from different chorus extracts from ancient Greek dramas, translated by K.H. Miris and composed by nine contemporary Greek composers. This production was staged in the small Theatre of Ancient Epidaurus, Greece, Megaron Mousikis, Athens, and Oper Frankfurt, Germany. The work was released by the Greek Ministry of Education as educational material for schools throughout the country.

In 2011, he produced Aristophanes 11, an original popular musical based on choruses and monologues from Aristophanes’ comedies. It was presented in the Cultural Centre, Hellenic Cosmos, in Athens. In 2013, he produced Aristophanes Now, a collaboration of Greek, English, Romanian and Turkish artists for the European Union’s Culture 2007-2013 programme, The play was presented in Athens (Greece), Istanbul (Turkey), Timisoara (Romania), London (UK), and the small Theatre of Ancient Epidaurus.

He has received awards for his film soundtracks: Edge of night and I’m Tired of Killing Your Lovers by Nikos Panayotopoulos, TV series: And Then the Bees Came, Seven Mothers-in-Law, Ugly Maria, and original theatre scores: Diamonds and Blues by Loula Anagnostaki, Please, Let’s Keep It Between Us by A. Rigas & D. Apostolou. He received the Dimitris Mitropoulos Award of the Theatre Museum of Greece for his contribution to Theatre in 2006-2008 and Special Award of Cyprus Theatre Awards 2007-2009. In 2008 he participated in the Hellenic Festival presenting the production, On Stage, a tribute to the music and songs of Greek theatre in the last 100 years.

In summer 2010, he composed music and debuted as an actor playing the lead part Dikaiopolis in Aristophanes’ Acharnis, (National Theatre of Northern Greece, directed by Sotiris Hatzakis). In summer 2014, he played the lead part of Socrates, in Kostas Varnalis’ True Apology of Socrates, at Michalis Cacoyannis Foundation. In summer 2015, he participated in the Hellenic Festival by directing and co-starring in Avanti Dario – a ‘celebration’ of the life and work of Nobel Prize writer and performer Dario Fo – in the Οdeon of Ηerodes Αtticus, Athens. In summer 2016, he participated in the Hellenic Festival, presenting Theodoros Kolokotronis’ Speech to Young Greeks in Pnyx in the small Theatre of Ancient Epidaurus. The speech was delivered in 1838 on the hill of Pnyx to inspire and encourage young Greeks, by the Greek general and pre-eminent leader of the Greek War of Independence. His recent collaboration with the emblematic Athens theatre, Theatro Technis includes two distinguished productions: Victor by Rose Vitrak where he played the lead character, Victor, who is a nine year old boy, and Duente by Federico García Lorca, where he composed music for ten poems of the celebrated Spanish poet and playwright, and played the part of Lorca.

He has composed music for over 100 theatrical plays. Since October 2006 he has produced and released his work under his own label, LYHNIA. George Seferis was a love of his youth, and he revisits him through the invitation of the director Anastasia Revi in this first time collaboration.

| ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ